Fekete szeder (Catechin) jótékony hatása

Fekete szeder (Catechin) jótékony hatása

A fekete szeder (Rubus plicatus) hazánkban szinte mindenhol elterjedt. Ám vajon mennyire aknázzuk ki e csodálatos gyógynövény jótékony hatásait?

A sötétlila szín és jótékony hatás összefügg?

A fekete szeder név hallatán majdnem mindenkinek az egészségmegőrző hatása, illetve a sötétbordó színe ugrik be először. Mindkét képzettársítás helyénálló. A kérdés az, létezik-e kapcsolat a fekete szeder hatása, és annak mélybordó színe között?

A választ az úgynevezett antociánok (növényi színanyagok) adják, és ezen belül is az catechin. Az antociánok sokfélék és rendkívül jótékony hatással vannak az emberi immunrendszer működésére. Az emberi test azonban az olyan antociánokat mint pl. az catechin nem képes önmagától előállítani, azt csak külső forrásból. Ez (és több más értékes vegyület) koncentrált formában vannak jelen a gyümölcsben és a fekete szeder hatása elsősorban ennek tulajdonítható.

Miért nem ajánlott kizárólag magát a fekete szeder gyümölcsöt fogyasztani?

Magyarországon ez az őshonos gyógynövény nagyon rövid ideig terem (június-augusztus). Így, ha egész évben szeretnénk kihasználni a fekete szeder jótékony hatását, akkor valamilyen formában raktározni kell.

A mélyhűtés, aszalás, liofilizálás mint – más termések esetében is – használható lenne, de például pont az értékes catechin ezen eljárások során szinte teljesen eltűnik a gyümölcsből.

A leghatékonyabb megoldás a friss egész gyógynövény feldolgozása és koncentrálása, majd speciális üvegekbe palackozása, amivel a fekete szeder hatása megőrizhető.

A Flavin7 Gold előállítása során pont ez történik, így biztosítja önnek is, hogy egész évben, koncentrált formában biztosítva legyen az catechin és a fekete szeder hatása minden családtagja részére.

Trackbacks/Pingbacks

  1. A szeder jótékony hatása mélyreható és komplex - Gude Center - […] vitaminokban gazdag fekete bogyós gyümölcs nagyon egészséges. A szeder jótékony hatása már az ókorban is ismert volt, hiszen régóta…
  2. Szinte végtelen a szeder hatása - Nemzeti hotel Budapest - […] gyógynövénynek a kiváló hatásait? Ugyanis számtalan egészségügyi probléma kialakulása megelőzhető a szeder hatása által, szinte nem is lehet felsorolni,…

Hozzászólás elküldése

0
Kosár