A fekete bodza (Isorhamnetin) jótékony hatása

A fekete bodza (Isorhamnetin) jótékony hatása

A fekete bodza (Sambucus nigra) Magyarországon szinte mindenhol elterjedt. De vajon mennyire aknázzuk ki e csodálatos gyümölcs jótékony hatásait?

A sötétlila szín és jótékony hatás összefügg?

A fekete bodza név hallatán majdnem mindenkinek az egészségmegőrző hatása és a sötétbordó színe ugrik be először. Mindkét képzettársítás helyénálló. A kérdés az, létezik-e összefüggés a fekete bodza hatása, és annak mélylila színe között?

A választ az ún. antociánok (növényi színanyagok) adják, és ezen belül is az isorhamnetin. Az antociánok sokfélék és rendkívül jótékony hatással vannak az emberi immunrendszer működésére. Az emberi test azonban az olyan antociánokat mint pl. az isorhamnetin nem képes magától előállítani, azt csak kívülről pótolhatjuk. Ez (és több más értékes vegyület) koncentrált formában vannak jelen a gyümölcsben és a fekete bodza hatása főként ennek tulajdonítható.

Miért nem érdemes kizárólag magát a fekete bodza gyógynövényt fogyasztani?

Magyarországon ez az őshonos gyümölcs nagyon rövid ideig terem (június-augusztus). Így, ha egész évben szeretnénk kihasználni a fekete bodza jótékony hatását, akkor valamilyen formában raktározni kell.

A fagyasztás, aszalás, liofilizálás mint – más termések esetében is – használható lenne, de például pont az értékes isorhamnetin ezen eljárások során szinte teljesen eltűnik a gyümölcsből.

A leghatékonyabb módszer a friss egész termés feldolgozása és koncentrálása, majd speciális üvegekbe palackozása, amivel a fekete bodza hatása megőrizhető.

A Flavin7 Gold előállítása során pont ez történik, így biztosítja önnek is, hogy folymatosan, koncentrált formában biztosítva legyen az isorhamnetin és a fekete bodza hatása minden családtagja részére.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Gazdag cinkforrás a tökmagolaj - Orczy Kalandpark - […] használják ki ennek jótékony gyógyhatásait. Annak tulajdonítható ez, hogy nem igazán ismeretes a fekete bodza hatása sok embernek, pedig…

Hozzászólás elküldése

0
Kosár